Tekne ve Yatlar İçin Güneş Enerjisi Sistemleri

Electricity

Tekne ve Yatlar İçin Güneş Enerjisi

Tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemleri, güneş ışığından elektrik üretmek için kullanılan sistemlerdir.

Güneş enerjisi sistemlerinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Bu yüzden tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemleri denizcilik endüstrisinde kullanımı yaygın hale gelmiştir.

Güneş enerjisi sistemleri denizcilik sektörüne de birçok avantaj sunmaktadır. Güneş enerjisi ile çalışan teknelerin sayısı her geçen yıl ciddi oranda artmaktadır.

tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemleri

Neden Güneş Enerjisi?

fe 2 1 1

Ücretsiz Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, sınırsız ve ücretsiz bir enerji kaynağıdır.

sr 2 3 1

Elektrik Kesintisi Yok

Off-Grid ve bataryalı sistemler ile yaşanan elektrik kesintilerinden etkilenilmez.

sr 1 3 1

Devlet Alım Garantisi

Mahsuplaşma Yasası sayesinde, üretilen enerjinin fazlasını devlete satılabilir.

price 1 1 1

Güneşlenme Süresi

Ülkemizin coğrafi olarak yoğun güneş alabilen bir konumda olması güneş enerjisi sistemlerinin kullanımını avantajlı kılar.

sr 1 5 1

Her Alanda Kullanım

Elektronik cihazlar, beyaz eşyalar, aydınlatmalar gibi elektrikle çalışan her türlü cihaz için enerji sağlanır.

price 1 4 1

Her Mevsim Kullanım

Yaz- kış, fark etmeksizin gün ışığı alınabildiği sürece elektrik de üretilebilir.

Ücretsiz Keşif

Türkiye'nin neresinde olursanız olun bizimle iletişime geçin, güneş enerjisi sistemleri hakkında size ayrıntılı bilgi sunalım.

Kadim Enerji

Tekne ve Yatlar İçin Güneş Enerjisi Sistemleri Nereye Kurulur?

Tekne

Güneş panelleri genellikle teknenin üst kısmına monte edimektedir. Bu, güneş enerjisi toplamak için en uygun alanlardan biridir ve güneşe doğru açı sağlar. Üst yapı, teknenin güneş enerjisi üretimi için ideal bir bölge olabilmektedir.

Yat

Yatın pruva kısmı veya baş üstü gibi ön kısmı, güneş panelleri için iyi bir yer olabilmektedir. Bu bölgeler genellikle gölgeden uzaktır. Dolayısıyla güneş ışığına daha fazla erişim sağlar.

Güverte veya Güneşlenme Alanları

Yatın güverte veya güneşlenme alanları, güneş panelleri kurmak için kullanılmaktadır. Bu bölgeler hem enerji üretimi hem de konforlu bir dinlenme veya güneşlenme alanı sunmaktadır.

Tekne Arka Kısım

Arka kısm, kıç kısmı veya teknenin kuyruk bölgesi de güneş panelleri için uygundur. Genellikle bu bölgeler, teknenin seyir halindeyken güneş enerjisi üretimine olanak tanımaktadır.

tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemleri

Güneş Enerjisi Sistemlerinin Parçaları

Güneş panelleri, inverterler, kablolardan oluşmaktadır.

Güneş panelleri: Güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştüren cihazdır.

İnverter (dönüştürücü): Güneş panellerinden gelen DC elektriğini şebeke uyumlu AC elektriğine dönüştüren cihazdır.

Kablolar: Güneş panellerini, inverterleri ve diğer bileşenleri birbirine bağlayan kablolardır.

Güneş Enerjisi Sistemiyle Enerji Nasıl Oluşur?

Güneş ısınları güneş panellerine çarptığında panellerde elektronları aktif hale getirir. Dolayısıyla elektronlar harekete geçerek DC elektrik enerjisini oluşturur. Ayrıca DC elektriği kablolar ile invertere iletilmesinden sonra ise inverter elde edilen enerjiyi AC elektrik enerjisine dönüştürmektedir.

Açığa çıkan elektrik enerjisi piller yardımıyla daha sonra kullanılmak üzere depolanır.

Tekne ve Yatlar İçin Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kullanımı

Güneş ışınlarını enerjiye dönüştüren güneş panelleridir. Üretilen bu enerji servis aküsünde depolanır, enerji inverter ile teknedeki cihazlara uygun enerjiye dönüştürülür.

Tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemleri iki şekilde kullanılabilmektedir.

On-Grid ve Off-Grid Denilen Bu İki Sistemin Arasındaki Fark Nedir?

On-Grid, yani elektrik enerjisine bağlı çalışan sistem olarak adlandırılmaktadır. Bu sistem ile elektrik şebekesine bağlı olmak zorunludur. Zira bu sisteme uyumlu güneş enerjisi sistemi kendisini çalıştırması için dışarıdan bir elektrik şebekesinden depolandığı ayrı bir aküye ihtiyaç vardır. Dolayısıyla On-Grid sistem elektrik şebekesine bağlı sistemdir. Yani On-Grid güneş enerji sistemi kurduğunuzda yine elektrik şebekesinden bağımsız hareket edemezsiniz.

Off-Grid sistemler ise şebeke bağımsız sistemlerdir. Elektrik şebekesine ihtiyaç duyulmadığı bu sistem; akü ve şarj kontrol sistemlerini entegre eden şebekeye sahip bağımsız bir sistemdir.

Bu iki sistem de güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmektedir.

Birinde elektrik şebekesine bağlı kalınır diğerinde ise bağımsız olunur. Şebekeye bağlı olan On-Grid sistem de elektrik enerjisinde tasarruf etmenizde aynı etkiyi gösterecektir. Off-Grid sistem ise sizin elektrik şebekesinden bağımsız olmanızı sağlar. Her iki sistemde de ortak sonuç “tasarruf” tur.

Güneş Enerjisi Sistemlerinin Tekne ve Yatlar İçin Sunduğu Avantajlar

Tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemlerinin denizcilik endüstrisinde kullanımı yaygınlaşıyor. Bunun en önemli sebebi ilk yatırım maliyeti dışında bakım maliyetinin alternatiflerine kıyasen çok düşük olmasıdır.

Tekne ve yatlara kurulan güneş panelleri ile dizel yakıttan bağımsız olarak enerji üretir. Bunun yanı sıra gürültü kirliliği yaratmadan konaklama ve seyir fırsatı sunmaktadır.

Güneş enerji sistemlerinin tekne ve yatlarda kullanımının diğer önemli avantajları ise pahalı motor veya jeneratör kullanımına gerek kalmamasıdır. Ayrıca tekne ve yatlarda bulunan tüm elektrikli cihazlar için yetecek enerjiyi gürültü kirliliği oluşturmadan sunar. Ayrıca yakıt gerektirmeden enerji kaynağı sunan avantaja sahiptir.

Yelkenli tekneler ile açık denizlerde çıkılan uzun seyirlerde, teknelere monte edilen güneş panelleri sayesinde yelken ile yol alınabilir. Akülerin dolması için motoru çalıştırıp kısıtlı miktardaki yakıtın boşa harcanmasına gerek kalmaz.

Tekne ve yatlarda kullanılan güneş enerji sistemleri, otomatik pilota ve seyir ışıklarına yetecek enerji üretir. Bunun yanı sıra kullanılan güneş panellerinin sayısına bağlı olarak teknenin bütün enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Sıralanan avantajlar nedeniyle, denizcilik sektöründe son yıllarda güneş enerji sistemlerinin kullanımı ciddi oranda artmıştır.

Oteller için güneş enerjisi sistemi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Nasıl Çalışıyoruz?

Keşif Çalışması

1

Güneş enerjisi sistemi kurulmak istenen mekân derinlemesine incelenir ve potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için kullanıcıların enerji ihtiyaçlarına özel çözümler sunulur.

Fizibilite Çalışması

2

İklim koşulları, maliyet ve teknik altyapı detaylı şekilde değerlendirilerek sürecin nasıl yürütüleceğine dair strateji geliştirilir.

Resmî Başvurular

3

Gerekli tüm izinleri, belgeleri ve onayları almak için yetkililerle iletişim kurulur ve sonrasındaki süreç takip edilir.

Sistemin Tam Kurulumu

4

Yüksek kaliteli güneş panelleri ve ekipmanlar kullanılarak güneş enerjisi sisteminin tam kurulumu gerçekleştirilir. Böylece maksimum verimlilik ve dayanıklılık sağlanır.

Sürekli İzleme ve Kontrol

5

Panel temizliği, bağlantı kontrolleri ve diğer bakım işlemleri periyodik olarak yapılarak sistemin maksimum verimlilikte çalışması sağlanır.

Düzenli Temizlik, Bakım ve Gerekli Onarımlar

6

Panel temizliği, bağlantı kontrolleri ve diğer bakım işlemleri periyodik olarak yapılarak sistemin maksimum verimlilikte çalışması sağlanır.

tekne ve yatlar için güneş enerjisi sistemleri

Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kurulumu Her Tekneye ve Yata Uygun Mudur?

Güneş enerji sistemleri, her tekne ve yatın ihtiyacına uygun kurulabilmektedir. Tekne ve yatların enerji ihtiyacına uygun proje hazırlanır. Projede, güneş panellerinin sayısı, kapasitesi, kurulum şekli, inverter tipi ve diğer bileşenler belirlenir. Tekne veya yata uygun kurulum sağlanır.

Tekne veya yatın büyüklüğü, güneş paneli ihtiyacını belirler. Daha büyük tekneler için daha fazla güneş paneli gerekir. Güneş panelleri, teknenin veya yatın üzerine, çatısına veya güvertesine yerleştirilebilir. Esnek güneş panelleri, düz veya kavisli yüzeylere uyarlanabilir. Bu da montaj seçeneklerini arttıran bir seçenektir.

Tekne ve yatların alanının çok kısıtlı olması durumunda ise esnek ve hafif plastik paneller rahatça kurulup kaldırılabilir. Bu anlamda esnek güneş panelleri oldukça pratiktir.

Güneş panellerinin kurup toplamak ile uğraşmak istenmediği durumlar vardır. Bu durumlarda ise paneller esnek ve hafif olmaları nedeniyle teknenin uygun bir alanına yapıştırıcı ile yapıştırılabilir. Ya da teknenin uygun bir yerine vidalanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Güneş enerjisi sistemleri, her tekne ve yatın enerji ihtiyacına uygun şekilde monte edilebilir. Montajda belirleyici olan şey; teknelerin enerji ihtiyacıdır. Bu nedenle yat veya tekneye göre güneş panellerinin sayısı, kapasitesi, kurulum şekli, inverter tipi ve diğer bileşenler belirlenir. Ardından tekne veya yata uygun kurulum sağlanır.

Tekne ve yatların alanının aşırı kısıtlı olması durumunda ise esnek güneş panelleri kullanılır. Esnek güneş panelleri, seyir esnasında bir dolaba kaldırılabilir. Ya da tekne limanda iken güverteye çıkarılarak kullanılabilir. Bunun dışında tekneye uygun montaj seçenekleri de bulunmaktadır. Esnek güneş panelleri bu tür bir kullanım için çok uygundur.

Tekne ve yatlarda kullanılan güneş enerji sistemleri, otomatik pilota ve seyir ışıklarına yetecek enerji üretir. Bunun yanı sıra teknenin bütün enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Normalin üzerinde elektronik cihaz sayısı kullanımı arttırılabilir (müzik sistemleri vs.). Bu durumda kullanılan güneş panellerinin sayısı (1 veya 2 panel) arttırılarak enerji ihtiyacı karşılanır.

Tekne ve yatlara uygun üretilen güneş panelleri, deniz suyuna karşı dayanıklıdır ve üzerinde yürünebilir. Esnek ve hafif olanı bu panellerin bakıma ihtiyacı yoktur. Sadece yüzeyinin basit bir bez ile silinmesi yeterlidir.

    Bize Ulaşın

    Ücretsiz Keşif
    Hemen Ara